بسیاری از فعالین و متخصصین حرفهای و وجرب صنعت تهویه مطبوع با وجود سالها فعالیت و حضور در پروژههای عظیم، هنوز از پاسخ دادن به این سوال واهمه دارند و اغلب نیز پاسخهایی غیرمنطقی و عجیب به این سوال دادهاند ولی حاضر نشدهاند که با تحقیق و مطالعه به جواب برسند. به همین دلیل نیز بسیاری از کاربران و حتی فعالان صنعت تهویه مطبوع هنوز نمیدانند که اصلا موضوع از کجا نشأت میگیرد و چه تمایزات و تفاوتهایی بین این دو فناوری پر حرف و حدیث یعنی VRV و VRF وجود دارد و گاهاً با تئوریهای خودساخته و توهمات بیریشه خود، سعی در قبولاندن یکی از آنها به مشتری (معمولاً سیستمی که سود بیشتری در آن نهفته است!) دارند. در این بین، وجود دهها اصطلاح مشابه دیگر مثل: ARV ، MDV، CMV و … باعث سردرگمی و پیچیدگی بیشتر میشود تا جاییکه ابهامات در اینباره تمامناشدنی بنظر میرسند.
اما واقعا موضوع چیست؟ و چه تفاوتی بین این دو سیستم یعنی فناوری VRF و VRV وجود دارد؟
VRF و VRV؛ جدال تکنولوژیها یا جنگ زرگری
پاسخ بسیار ساده است؛ هیچ تفاوتی بین VRF و VRV و صدها اسم دیگر وجود ندارد. در واقع، هر دو اصطلاح به یک فناوری مشابه مربوط میشوند و فقط نامگذاری آنها متفاوت است.
برای فهم موضوع، بهتر است تا اصطلاحات VRF و VRV را به فارسی برگردانیم. همانطور که میدانیم VRV مخفف عبارت Variable Refrigerant Volume است که به فارسی مترادف "حجم مبرد متغیر" خواهد بود و همینطور اصطلاح VRF یا کامل آن Variable Refrigerant Flow به "جریان مبرد متغیر" ترجمه میشود؛ که هر دو یک فناوری هستند با کارکردی یکسان و مشابه و فقط با اسامی مختلف. اما حالا این تفاوت در نامگذاری از کجا نشأت میگیرد؟ چه دلیلی باعث شده تا اسامی مختلف برای این فناوری، رواج پیدا کند؟
نگاهی به تاریخچه
در سال 1982، کمپانی دایکین Daikin ژاپن بهعنوان ابداع کننده و اولین مخترع تکنولوژی "جریان متغیر مبتنی بر کمپرسور اینورتر" این فناوری ابداعی را VRV نامگذاری کرد.
دایکین بعنوان شرکتی پیشرو توانست اصطلاح VRV یا همان "حجم مبرد متغیر" را به عنوان علامت تجاری رسمی و انحصاری (TradeMark) ثبت کرد و به همین دلیل، دیگر شرکتها و سایرین را مجبور کرد تا از اصطلاح دیگری برای همان فناوری استفاده کنند و اینگونه اصطلاح VRF "جریان مبرد متغیر" نامیدند. در حال حاضر نیز بسیاری از شرکتهای تولیدکننده این فناوری بهطور گستردهتری از آن استفاده می کنند.
نتیجه گیری
در آخر باید گفت که آگاهی و مطالعه، بهترین و مطمئنترین راهحل برای کاربرانی است که نیاز به خرید و استفاده از سیستمهای تهویه مطبوع دارند. لذا چنانکه گذشتگان بهنوبه خود بارها تأکید کردهاند؛ بهترین مشاور هر فرد، خود اوست و هیچکس نمیتواند بهتر از خود او به خودش کمک کند. گرچه نباید از گناه و تقصیر کارشناسان، فروشندگان و مشاوران سودجو و منفعتطلبان بهسادگی گذشت که بیاطلاعی و دروغ را رواج میدهند و شرایط را برای خریداران و فروشندگان به یک اندازه ناامن میکنند.